Giriş

Kullanıcı Adı:

Şifre:

Beni Hatırla

Şifreniz mi Kayıp?
Şimdi Kayıt Ol!

Sitedekiler

37 kullanıcı çevrimiçi (9 kullanıcı Forum sayfasında)

Üyeler: 14
Ziyaretçiler: 23

yalgin, kupeli7, abduley, sultan3, mdogan, seda08, engin19, ali2002, mulan, ELYASE, safi1985, nhl_, cigdem3, yurdum, devamı...

Çok Yakında...

Türkçe Öğretmenleri Paylaşım Adresi Forum
   Dil Bilgisi
     NE SÖZCÜĞÜ
Mesaj Gönderebilmek için Kayıt Olun

Cevaplı | Önce yeniler Önceki Başlık | Sonraki Başlık | En alt
Gönderen Gönderi
figani
Gönderilme Zamanı: 18.11.2009 21:09
Gönderen:
Gönderiler: 105
NE SÖZCÜĞÜ
BİR YERDE KARAR KILMAK NE MÜMKÜN

NE SÖZCÜĞÜNÜN TÜRÜ NEDİR
erdi45
Gönderilme Zamanı: 18.11.2009 21:50
Gönderen:
Gönderiler: 190
Re: NE SÖZCÜĞÜ
Olumsuzluk anlamı katmış. farsça "na" olumsuzluk ekinden dönüştüğünü zannediyorum.

----------------
SARI SAÇLIM, MAVİ GÖZLÜM BİR DAHA GEL SAMSUN'DAN

figani
Gönderilme Zamanı: 19.11.2009 00:27
Gönderen:
Gönderiler: 105
slm arkadaşlar soruda zaten yazmışım.ne sözcüğünün türü nedir diye?anlam nerden çıktı
OKO
Gönderilme Zamanı: 19.11.2009 01:52
Gönderen:
Gönderiler: 122
Alıntı:

figani yazmış:
BİR YERDE KARAR KILMAK NE MÜMKÜN

NE SÖZCÜĞÜNÜN TÜRÜ NEDİR

hocam cümlede "ne" sözcüğü "nasıl" anlamında kullanılmış. kanaatimce "nasıl mümkün olur" biçiminde. bu durumda zarf olduğunu düşünüyorum.
Bengi10
Gönderilme Zamanı: 19.11.2009 17:58
Gönderen:
Gönderiler: 127
Alıntı:

OKO yazmış:
hocam cümlede "ne" sözcüğü "nasıl" anlamında kullanılmış. kanaatimce "nasıl mümkün olur" biçiminde. bu durumda zarf olduğunu düşünüyorum.

"Nasıl mümkün olur" cümlesinde yüklem birleşik bir fiildir: mümkün olmak. "Nasıl" orda zarf ama hocamızın verdiği cümle ad cümlesidir, yüklem "mümkün" (ya da ne mümkün),yani addır.Sizin söylediğiniz bağlantıyla zarf diyemeyiz.

"Mümkün" aslında dilimize Arapçadan girmiş bir sıfat ama dilimizde sıfat olarak kullanımı zaman içinde azalmış. Sıfat olarak kullanıdığı örnek düşününce aklıma çok fazla örnek gelmiyor:
Konunun önemini mümkün mertebe açıkladı.
Daha çok yüklemde ad (adlaşmış sıfat) olarak kullanır olmuşuz. Verilen cümlede de öyle.

figani yazmış:
BİR YERDE KARAR KILMAK NE MÜMKÜN.

Türkçede bazı miktar zarfları; fiillerin yanı sıra zarfların,sıfatların ,hatta adlaşmış sıfatların anlamını da etkiler.Ayrıca “ne,ne kadar” sözcükleri soru anlamı katmadan “çok” anlamını verecek şekilde miktar zarfı olarak kullanılır:

Ne akıllı davranmış: zarfın zarfı, çok anlamı
Ne akıllı öğrenciler var: sıfatın zarfı, çok anlamı
Ne akıllılar var :adlaşmış sıfatın zarfı, çok anlamı
Ne çocuklar var: Burada da sıfat olmuş ama miktar anlamı yok.

Şimdi “ ne mümkün” deki “ne” sözcüğüne, “mümkün” sözcüğünün adlaşmış sıfatlığından dolayı zarf mı demeli? Diyemiyorum çünkü zarf olarak kullanılan durumlarından farklı bir anlam katmış.Erdi45 hocama katılıyorum,bir farkla.
Alıntı:

erdi45 yazmış:
Olumsuzluk anlamı katmış. Farsça "na" olumsuzluk ekinden dönüştüğünü zannediyorum.

“Ne mümkün” de olumsuzluk anlamı (mümkün değil)katmış. “Ne”nin olumsuzluk anlamı kattığı diğer sözcükleri de düşünüyorum: Ne münasebet, ne hacet... Arapçadan aldığımız sözcüklerde vermiş olumsuzluk anlamını.Acaba Osmanlıcada na-mümkün ,na-hacet ya da na-münasebet şeklinde kullanımı
olmuş mudur, bilmiyorum ama bazı sözcüklerimizde ses olarak,bazen de anlam olarak benzer yabancı unsurların baskısıyla farklı kullanımlar oluştuğunu biliyoruz. Na ön ekinin benzerlikten dolayı “ne” sözcüğünde baskı oluşturması ve sözcükte böyle bir anlam kayması yaratması çok mümkün.Erdi45’ e bu noktada katılıyorum ama “ne”sözcüğüne na ön ekinden dönüşmüş de diyemeyiz, sadece etkisi var diyebiliriz,çünkü bizim ne sözcüğü de varlığını hissettiriyor.Peki türü ne ?

Cümlede yüklem, ikisi birlikte "mümkün değil" anlamı verdiği için “ne mümkün” dür. Bu da ayrı bir karışıklık yaratıyor. Sıfata veya adlaşmış sıfata yönelik zarflar nicelik bildirdiğinden zarf değil.Sıfat hiç olamaz. Ancak soru zamiri olan“ne” ,”na” ön ekinin baskısıyla olumsuzluk anlamı katmış, bu da sadece belirli sözcüklerle kalıplaşarak yargı bildirir şekilde kullanılmıştır, diyebilirim.
masiva
Gönderilme Zamanı: 21.11.2009 00:20
Gönderen:
Gönderiler: 155
"Bir yerde karar kılmak ne mümkün"
a)-değil edatı yerine kullanılarak olumsuzluk anlamı katmış olabilir
B)-mi soru edatı yerine kullanılıp soru anlamı katmış olabilir-cevabını bilmesine rağmen
bu durumda edat olarak kullanılmış olamaz mı??zaten böyle sorular sözcük türü nedir diye değil,"...sözcüğü hangi sözcük türü yerine kullanılmıştır"şeklinde soruluyor.

(ilk önce zarf olarak düşündüm yüklem olan mümkündür'ü nitelediği için.ancak mümkün fiil olmadığından zarf diyemiyorum)

----------------

Cevaplı | Önce yeniler Önceki Başlık | Sonraki Başlık |

Mesaj Gönderebilmek için Kayıt Olun

Destek Hattı

Türkçe Dersi Destek

Dosya Gönder

Eklenen Son 50 Dosya